Een kerk vol boeken - Boekhandel Dominicanen

Een kerk vol boeken

Mooiste boekhandel ter wereld

Boekhandel Dominicanen in Maastricht wordt door velen gezien als een van de de mooiste boekhandels ter wereld. Volgens toonaangevende organisaties als Lonely Planet, CNN, The Guardian en de BBC, is de voormalige Dominicanenkerk “converted into a temple of books”. Het is een prachtig voorbeeld van hergebruik van een monumentale ruimte.

Dominicanenkerk in Maastricht, meer dan 700 jaar oud

De Dominicanenkerk, gebouwd als kloosterkerk voor de orde der Dominicanen, is een gotisch gebouw (en rijksmonument) dat in 1294 werd ingewijd. De kerk is sinds 1804, met de komst van de Fransen, niet meer door religieuzen gebruikt. In tweehonderd jaar heeft het vele functies gekend, voornamelijk als onder meer opslagruimte, wapendepot, slangenhuis, fietsenstalling en carnavalstempel voor de jeugd. Veel Maastrichtenaren hebben hier bijzondere herinneringen zoals bijvoorbeeld de ‘eerste kus’. Deze rijke historie voel je nog steeds terug in deze prachtige locatie met wandschilderingen uit de 14e en 15e eeuw onder andere van Thomas van Aquino.

Sinds het najaar van 2006 vind je hier de bijzondere boekhandel Dominicanen (voorheen Selexyz Dominicanen en Polare Maastricht) in deze eeuwenoude kerk. Boekhandel Dominicanen heeft een breed en diep assortiment publieksboeken, muziek en boeken voor professionals. Maar ook voor de niet boekliefhebbers is dit een plek die je móet hebben bezocht als je in Maastricht bent. Op het voormalige priesterkoor van de Dominicanenkerk kun je terecht voor een overheerlijke cappuccino of een lunch, verzorgd door het befaamde Blanche Dael Coffeelovers (dé Maastrichtse Stadsbranderij). Boekhandel Dominicanen doet ook dienst als cultureel podium. Er vinden regelmatig lezingen, debatten en muziekoptredens plaats. Ook is er ruimte voor exposities. 

Wergeven in Google Maps